Τρελάθηκε το αφεντικόΤρελάθηκε το αφεντικό …

«πόσο κάνει 10 ευρώ …

 ... πάρτο με 6 δίφραγκα»

Στα νεανικά μας χρόνια ήταν γνωστή η φράση: «Ορίστε, κυρίες και κύριοι, των 15 δραχμών μόνο με 3 τάλιρα», που πέρα από σάτιρα αναδείκνυε την «πονηριά» κάποιων προσφορών - εκπτώσεων.

Των 10 μόνο με δώδεκα

Η σημερινή πραγματικότητα όμως το ξεπερνάει. Σαν να πήγες συστημένος κάπου και να άκουσες: «…αφού έρχεσαι από τον φίλο μου, τον Κώστα θα το πάρεις μόνο με 6 δίευρα…». Πληρώνεις το παίρνεις, φεύγεις ικανοποιημένος, αλλά αργότερα μαθαίνεις ότι η κανονική τιμή του ήταν 10 ευρώ.

Στο προηγούμενο άρθρο μας, για την «αναστολή» της ρήτρας αναπροσαρμογής, γράφαμε σχετικά:

Όταν η κατάσταση άρχισε να ξεφεύγει η κυβέρνηση ανακοίνωσε την αναστολή της Ρήτρας (για έναν χρόνο αρχικά). Τα αποτελέσματα αρχίζουν μόλις τώρα να φαίνονται. Με την ανακοίνωση από τις εταιρίες ενέργειας των τιμών Σεπτεμβρίου έχει χαθεί πια και το «μέτρο της αισχροκέρδειας».

Ο τίτλος του άρθρου φαντάζει λίγος μπροστά σ’ αυτό που αποκαλύπτεται - ξετυλίγεται μετά την ανακοίνωση και της μέσης τιμής της χονδρικής για τον Αύγουστο, στα 436,53€ ανά μεγαβατώρα. Επικαιροποιούμε, λοιπόν, με βάση και αυτή, την ανάλυση του προηγουμένου άρθρου.

Τα παραδείγματα αναφέρονται στη ΔΕΗ (1), η οποία πριν την εφαρμογή της Ρήτρας χρέωνε την κιλοβατώρα 0,11058€. Στον επόμενο πίνακα βλέπετε τις χρεώσεις των τελευταίων μηνών.

Στις 3 πρώτες στήλες του πίνακα φαίνεται η Τιμή Εκκαθάρισης Αγοράς (χονδρική τιμή), που προκύπτει από το «Χρηματιστήριο Ενέργειας» και η προσαύξηση, που προκύπτει από την εφαρμογή του τύπου της Ρήτρας Αναπροσαρμογής.

Όπως βλέπετε στη 2η στήλη, η τιμή της χονδρικής άρχισε προ πολλού να ξεπερνάει τα 200€ ανά MWh (μεγαβατώρα=1000 κιλοβατώρες). Υπενθυμίζουμε τις κυβερνητικές εξαγγελίες, ότι από τον Ιούνιο (Ιούλιο στη συνέχεια) θα μπει πλαφόν 100€ στην χονδρική. Όμως η τιμή τον Ιούλιο του 2022 έφτασε τα 338€ και τον Αύγουστο τα 436€.

Με βάση την χονδρική τιμή και τον τύπο της Ρήτρας προκύπτει (3η στήλη) η προσαύξηση ανά κιλοβατώρα. Η ΔΕΗ εφάρμοζε αυτή την τιμή στον επόμενο μήνα, όπως φαίνεται στην 4η στήλη.

Στις στήλες 4-6 φαίνονται τα αποτελέσματα από την εφαρμογή της Ρήτρας. Για τον υπολογισμό της τελικής τιμής (στήλη 5) προστίθεται στη στήλη 4, η αρχική τιμή 0,11058€. Το ποσοστό αύξησης (στήλη 6) έχει υπολογιστεί επί της αρχικής (κανονικής) τιμής 0,11058€, αυτής που τέλος πάντων πληρώναμε (2) πριν να έρθει η λαίλαπα της Ρήτρας.

Αυτές οι τιμές (με τη Ρήτρα) θα εφαρμοστούν στους λογαριασμούς (για τις καταναλώσεις μέχρι 31 Ιουλίου του 2022). Επεκτείναμε τους υπολογισμούς και για Αύγουστο - Σεπτέμβριο για να δείξουμε ποιες χρεώσεις θα είχαμε (στήλη 5) αν συνεχιζόταν η Ρήτρα Αναπροσαρμογής. Βλέπετε ότι όντως αυτές «απογειώνονται» (μέχρι 0,57409€ για τον Σεπτέμβριο).

Το χειρότερο όμως είναι ότι οι νέες τιμές που ανακοινώθηκαν, φαίνονται στην στήλη 7, είναι μεγαλύτερες από την τελική τιμή (την 5η στήλη, που προέκυπτε από την εφαρμογή της Ρήτρας). Συγκεκριμένα: για τον Αύγουστο, θα είναι επιπλέον αυξημένες σε σχέση με τη Ρήτρα κατά 5,4%, ενώ για τον Σεπτέμβριο, θα είναι επιπλέον αυξημένες σε σχέση με τη Ρήτρα κατά 37,3%.

Να το ξαναπούμε: αν είχαμε ακόμη Ρήτρα, η χρέωση για τον Σεπτέμβριο θα ήταν 0,57409€ ανά κιλοβατώρα, ενώ με την «αναστολή» θα χρεωθούμε 0,78800€.

Δηλαδή, αντί για «αναστολή» της Ρήτρας, έχουμε απευθείας ενσωμάτωσή της στις χρεώσεις και μάλιστα με το παραπάνω. Η ΔΕΗ αλλά και οι άλλοι πάροχοι «παίρνουν τα μέτρα τους», ανακοινώνοντας όλο και πιο αυξημένες τιμές.

Μετά από όλα αυτά, βλέπετε κάπου αναστολή της Ρήτρας Αναπροσαρμογής;

Όμως η συνταγή είναι δοκιμασμένη, ο μηχανισμός απόκρυψης θα μπει ξανά σε εφαρμογή. Είναι οι «επιδοτήσεις» - «εκπτώσεις» από το Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης. Ακολουθούν οι ανακοινώσεις και οι «αναλύσεις»: «…τόσα θα πληρώναμε χωρίς την επιδότηση, τόσα θα πληρώσουμε τώρα…», πουθενά όμως δεν συγκρίνεται με το πόσα πληρώναμε πριν από τον παραλογισμό της Ρήτρας.

Για την επίτευξη του σκοπού, της απόκρυψης, τα ποσά επιδότησης «πρέπει» όλο και να μεγαλώνουν, έτσι για τον Σεπτέμβριο θα είναι 0,63900€. Αλλά αυτό, όπως από πολλές πλευρές έχει τονιστεί, δεν λέγεται επιδότηση των καταναλωτών, αλλά επιδότηση των παρόχων ενέργειας.

Το ερώτημα βέβαια είναι: αν η επιδότηση μπορούσε να φτάσει τόσο ψηλά, τι εξυπηρέτησε η «αναστολή» της Ρήτρας. Να θυμίσουμε ότι στην αρχή η επιδότηση δινόταν μόνο για τις πρώτες 300 κιλοβατώρες ανά μήνα, στη συνέχεια σε δύο κλίμακες (μία για τις 150 πρώτες και μία για τις επόμενες 150), λίγο αργότερα υπήρξε και 3η κλίμακα για τις υπόλοιπες.

Επίσης στην αρχή δινόταν επιδότηση για όλες τις κατοικίες, στη συνέχεια μόνο για την πρώτη κατοικία και τώρα, προς το παρόν, για όλες τις κατοικίες και όλη την κατανάλωση. Είναι η συγκυρία, εκλογική ή άλλη, ο καθένας ας το σκεφτεί.

Έχει ακουστεί και το επιχείρημα ότι τώρα (με το νέο σύστημα, της «αναστολής») το Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης έχει αυξημένα έσοδα από τα υπερκέρδη των παρόχων και έχει τη δυνατότητα να επιδοτεί τους καταναλωτές. Δηλαδή, μέσα από όλο και αυξημένες ονομαστικές τιμές, οι πάροχοι ενέργειας έχουν μειωμένα έσοδα. Αυτό δείχνει ότι μας θεωρούν πολύ αφελείς.

Όσο δεν αντιδρούμε (δεν ενημερωνόμαστε) και παραμένουμε θεατές είναι σίγουρο ότι εμείς θα πληρώνουμε το λογαριασμό και θα είναι αυξημένος.

Η προσπάθειά μας για ενημέρωση συνεχίζεται.

 

(1) Αντιπροσωπευτικό παράδειγμα η ΔΕΗ. Είναι ανώφελο μέσα σ’ αυτό το «ρευστό» περιβάλλον να προσπαθήσεις να συγκρίνεις τιμές μεταξύ παρόχων. Τις επόμενες ημέρες θα έχουμε και παραδείγματα λογαριασμών ΔΕΗ, οι οποίοι εκδόθηκαν τον Αύγουστο.

(2) Να σημειωθεί επίσης ότι η κανονική τιμή είχε προ διετίας αυξηθεί κατά 17%, αφού μέχρι 31/8/2019 η κανονική τιμή ήταν 0,09460€.

 

 Αυτό το άρθρο σε μορφή PDF

Σχετικό και το προηγούμενο άρθρο:  Ζωή μετά τη Ρήτρα σε μορφή PDF