Προάγγελος των νέων μέτρωνΠροάγγελος των νέων μέτρων

Πρόαγγελος νέων μέτρων

Παρά τις εξαγγελίες για αποκλιμάκωση των παράλογων αυξήσεων του ηλεκτρικού ρεύματος, αυτές διευρύνονται ακάθεκτες. Την ίδια στιγμή που οι περισσότεροι συμπολίτες μας (όσοι δεν έχουν λάβει νέο εκκαθαριστικό λογαριασμό) νομίζουν ότι «ο συναγερμός έληξε», κρυφές αυξήσεις συνεχίζονται. Ωστόσο αρκετοί νομίζουν ακόμη ότι θα πάρουν πίσω (μέχρι 600 €) για να καλύψουν και τις αυξημένες μελλοντικές τους ανάγκες.

Όμως, όπως και στον πόλεμο (είναι στην επικαιρότητα), η κυβέρνηση σπεύδει να καταλάβει «ακόμη μερικά εδάφη» ώστε στη συμφωνία ανακωχής, να διεκδικήσει περισσότερα κέρδη από ένα αντίπαλο ζαλισμένο: που να λέει «… πάλι καλά που αυξήθηκε μόνο 100-200% ο λογαριασμός κι αποφύγαμε τα χειρότερα…». Άλλωστε το υποσχέθηκε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος: δεν θα ξαναδείτε 4πλάσιο και 5πλάσιο λογαριασμό.   

Με ένα πραγματικό παράδειγμα θα αρχίσουμε την παρουσίαση των νέων μέτρων. Στις επόμενες εικόνες φαίνεται η εξέλιξη ενός λογαριασμού, 4 διαδοχικοί εκκαθαριστικοί με περίοδο κατανάλωσης από το τέλος του 2020 μέχρι το τέλος Απριλίου του 2022, με την ίδια πάνω-κάτω κατανάλωση (χαμηλή μάλιστα) μεταξύ 400 - 500 κιλοβατωρών.

Προηγούμενοι εκκαθαριστικοί

Στον πρώτο εκκαθαριστικό λογαριασμό, με τη μεγαλύτερη σχετικά κατανάλωση, έχουμε μία χρέωση προμήθειας γύρω στα 58 €, η οποία διατηρείται και στο επόμενο τετράμηνο, γιατί οι μικρές αυξήσεις ισοσταθμίζονται από τη μειωμένη κατανάλωση. Είναι αυτές οι μικρές αυξήσεις που περνούν απαρατήρητες.

Στον δεύτερο λογαριασμό έχουμε μια μικρή «Xρέωση CO2» (Ρήτρα διοξειδίου) για τους 3 μήνες. Ας σημειωθεί ότι η Ρήτρα διοξειδίου (περιβαλλοντικός φόρος) έκανε «καριέρα» μόνο 3 μηνών και στη συνέχεια αντικαθίσταται με κάτι πιο επωφελές για τις εταιρίες ενέργειας.

Έχουμε λοιπόν τη «δειλή εμφάνιση» της Ρήτρας αναπροσαρμογής για τον 4ο μήνα (πιο συγκεκριμένα από 5/8 - 25/8). Τότε το «Χρηματιστήριο Ενέργειας» ήταν ακόμη στην αρχή του. Έτσι η Ρήτρα, έστω και από χαμηλά, αρχίζει τη σταδιοδρομία της.

Είναι η Ρήτρα που η κυβέρνηση «χρεώνει» στον ΣΥΡΙΖΑ. Έχει κάθε δικαίωμα να το κάνει, όμως αν η ίδια διαφωνεί με τη ρήτρα αναπροσαρμογής, ας την καταργήσει. Αν λόγω δεσμεύσεων (ευρωπαϊκών ή άλλων) θεωρεί ότι δεν είναι και τόσο εύκολο, ας εκφράσει σε πρώτη φάση την αντίθεσή της και ας ζητήσει τη βοήθεια των υπολοίπων (και του ΣΥΡΙΖΑ) για την κατάργηση της ρήτρας. Διαφορετικά την επωμίζεται εξ ολοκλήρου η ίδια, αφού στις 5/8/21, όταν άρχισε η εφαρμογή της, ήταν ήδη 2 χρόνια στην κυβέρνηση.

Έτσι αρχίζει ο «αγώνας» για την καθιέρωση της Ρήτρας. Όπως φαίνεται στην επόμενη εικόνα, όταν αυτή γιγαντώνεται, από 6,21 € γίνεται 63,18 €, επιστρατεύονται οι κρατικές επιδοτήσεις για να την κρύψουν. Έτσι οι πιστώσεις ΤΕΜ, η έκπτωση ενέργειας και η μειωμένη κατανάλωση κάνουν τη Ρήτρα αναπροσαρμογής να περνά απαρατήρητη, παρόλο που αντιστοιχεί σε αύξηση +137% επί της κανονικής χρέωσης.

Τελευταίοι εκκαθαριστικοί

Έτσι φτάνουμε στο 4ο τετράμηνο με τη περαιτέρω γιγάντωση της ρήτρας (αύξηση +210% επί της κανονικής χρέωσης) και ξαφνικά γίνεται η «αποσωλήνωση». Από χρεώσεις (μόνο για προμήθεια ΔΕΗ) της τάξης των 58-60 € φτάνουμε στα 140€.

Αντιγράφουμε από το πρώτο μας άρθρο (2 μήνες πριν), από την παράγραφο με τίτλο:

Το «κόλπο» και η προσγείωση στην πραγματικότητα

“…Επίσης, αυτό το 4μηνο υπάρχει η επιδότηση που «εξομαλύνει» την κατάσταση, ίσως θα υπάρξει και το επόμενο, μέχρι πότε το κράτος «θα κάνει πλάτες» στις εταιρείες ενέργειας. Κάποια στιγμή θα «μας αποσωληνώσει» και θα μας αφήσει στα «κρύα του λουτρού». Μήπως, εν τω μεταξύ, θα έχουμε συνηθίσει «το κρύο νερό»; Ή θα είναι τόσο πολύ «κρύο» που θα είναι αδύνατο να το συνηθίσουμε;…

Από την άλλη, στην ανακοίνωση των νέων μέτρων υπάρχει η εξαγγελία ότι από τον Μάιο διευρύνεται η επιδότηση και πέραν της πρώτης κατοικίας. Το πιο πάνω παράδειγμα, δείχνει ότι η επιδότηση υπήρχε και αποσύρθηκε δόλια από 1/1/2022.

Την ώρα που οι καταναλωτές αναμένουν βελτίωση της κατάστασης έρχονται αντιμέτωποι με μεγαλύτερες, «κρυφές», αυξήσεις. Μεγάλη «πονηριά» και αθόρυβη. Η δε επιδότηση, που θα επανέλθει «μετά βαΐων και κλάδων», θα είναι λειψή, δηλαδή 10 λεπτά την κιλοβατώρα, όταν για την πρώτη κατοικία θα είναι 20,5 λεπτά. Σημειώστε ότι η Ρήτρα αναπροσαρμογής θα υπερβαίνει τα 25 λεπτά την κιλοβατώρα.

Στην ίδια κατάσταση θα βρίσκονται πολλές χιλιάδες κατοικίες, που δεν θεωρούνται (για πολλούς λόγους) ως πρώτη κατοικία ή γραφεία που έχουν οικιακό τιμολόγιο. Αν, κατά παράλογο τρόπο, θεωρηθεί ότι η διάκριση ήταν δικαιολογημένη γιατί τότε δεν έγινε εξαρχής. Μήπως για να συγκαλυφθεί όσο γίνεται καλύτερα η Ρήτρα;

Μένει τώρα να δώσουμε απάντηση στο ερώτημα: Υπάρχει λογικός άνθρωπος που πιστεύει, με βάση τα παραπάνω, ότι βαίνουμε σε αποκλιμάκωση των αυξήσεων;