Ερωτηματολόγιο 37ης - Η άποψή μας
Μετά την 13η ανοιχτή συνέλευση της κίνησης «Κάστρο Αλληλεγγύης – Χωρίς μεσάζοντες Λαμίας», στην οποία η συμμετοχή θεωρήθηκε μικρή, επιχειρήθηκε από τη συντονιστική ομάδα ένας ιδιότυπος διάλογος μέσω ανώνυμου ερωτηματολογίου.
Σ’ αυτόν τον εναλλακτικό διάλογο, στην 37η απευθείας διάθεση, απάντησαν σε 14 ερωτήματα, 143 (*) συμπολίτες μας. Κοινοποιήσαμε τις ενδιαφέρουσες απαντήσεις, χωρίς δικό μας σχολιασμό, περιμένοντας τις απόψεις σας (χωρίς κανέναν επηρεασμό) στο Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε. . Θεωρούμε ότι ήρθε ο καιρός, ίσως μάλιστα έχουμε αργήσει, να πούμε και τα πρώτα συμπεράσματα της συντονιστικής ομάδας. Ας αποτελέσουν κι αυτά αφορμή για άλλες απόψεις και διάλογο είτε ηλεκτρονικά είτε επιτόπου στην 14η ανοιχτή συνέλευση που ακολουθεί.
Υπάρχουν ομάδες ερωτημάτων στα οποία οι απαντήσεις δεν επιδέχονται καμία αμφισβήτηση και άλλες ομάδες ερωτημάτων στα οποία οι απαντήσεις φαίνεται ότι αντιφάσκουν μεταξύ τους ή πράγματι αντιφάσκουν. Πιο συγκεκριμένα:
Σε σχέση με την αναγκαιότητα ύπαρξης της κίνησης: Οι συντριπτικά περισσότεροι (97% στο ερώτ. 12) πιστεύουν ότι το κίνημα «Χωρίς Μεσάζοντες» βοηθάει την κοινωνία και περίπου τους ίδιους (96% ερώτ. 5) θα τους δυσαρεστούσε η μη ύπαρξή του αύριο. Αυτό σε συνδυασμό με τις απαντήσεις στις αξιολογήσεις που γίνονται ηλεκτρονικά, όπου πάνω από το 80% «βάζει άριστα» στην κίνησή μας, δίνει μια ικανοποίηση στη συντονιστική ομάδα αλλά δεν θέλουμε να μείνουμε σ’ αυτό. Ίσως δεν θέλετε να μας δυσαρεστήσετε και μας βαθμολογείτε λίγο παραπάνω.
Σε σχέση με τη συμμετοχή – συλλογικότητα: Οι συντριπτικά περισσότεροι (81% ερώτ. 8) πιστεύουν ότι στην κίνηση πρέπει να είναι όλοι εξίσου υπεύθυνοι, οι δύο στους τρεις θα ήθελαν (66% ερώτ. 9) να έχουν λόγο στην οργάνωση της κίνησης και θα ήθελαν πάνω από τους μισούς (62% ερώτ. 10) να συμμετέχουν ως εθελοντές. Αυτές οι απαντήσεις ικανοποιούν ακόμη περισσότερο τη συντονιστική ομάδα, όμως θα θέλαμε αυτό να εκφραστεί σε μεγαλύτερο βαθμό έμπρακτα. Πολύ περισσότερο όταν λίγοι (15% ερώτ. 14) πιστεύουν ότι θα ήταν καλύτερα οι διαθέσεις να γίνονται από τον Δήμο (το 85% λέει όχι) και οι πιο πολλοί (58% ερώτ. 11) ότι το κράτος είναι εχθρικό απέναντι στο κίνημα (13% όχι, 29% δεν ξέρω), νομίζουμε ότι δεν υπάρχει άλλος δρόμος από τη μεγαλύτερη συμμετοχή και τη συλλογικότητα.
Σε σχέση με τον χαρακτήρα της κίνησης: Οι περισσότεροι (69% ερωτ. 4) θεωρούν ότι το κίνημα πρέπει να ασχολείται και με άλλα θέματα και όχι αποκλειστικά με τα προϊόντα (31%). Οι συντριπτικά περισσότεροι (89% ερώτ. 6) θεωρούν ότι σκοπός της κίνησης είναι η οικοδόμηση άλλης κοινωνικής νοοτροπίας, όπως επίσης οι συντριπτικά περισσότεροι (91% ερώτ. 7) πιστεύουν ότι είναι καλύτερη η συνεργασία μεταξύ των ανθρώπων από τον ανταγωνισμό (9%) μεταξύ τους.
Τελειώνοντας με τις αδιαμφισβήτητες απαντήσεις: οι συντριπτικά περισσότεροι (90% ερώτ. 3) θα ήθελαν ένα μεγαλύτερο ενδιαφέρον από τους παραγωγούς ενώ οι περισσότεροι (59% ερώτ. 13) θα ήθελαν οι απευθείας διαθέσεις να γίνονται όπως τώρα (περίπου κάθε μήνα) και πιο συχνά (το 38%).
Οι περισσότεροι (61%) «θεωρούν σημαντικότερο στο κίνημα το μικρό κόστος των προϊόντων» σε σχέση με (39%) «τον διαφορετικό τρόπο οργάνωσης της αγοράς». Όμως ο τρόπος οργάνωσης της αγοράς έχει σχέση με το κόστος των προϊόντων. Ίσως το ερώτημά μας να μην είχε τη σωστή διατύπωση και να λειτούργησε παραπλανητικά. Επίσης η παραπάνω προτίμηση φαίνεται να αντιφάσκει με τις απαντήσεις για τον χαρακτήρα της κίνησης.
Οι περισσότεροι (60%) «πιστεύουν ότι το κίνημα ΧΜ δεν έχει σχέση με τα κινήματα (κατά των διοδίων, κατά των πλειστηριασμών, το κίνημα αλληλεγγύης κλπ)» και μόνο το 27% ότι έχει. Ίσως το ερώτημά μας αιφνιδίασε (ήταν το πρώτο άλλωστε) διαφορετικά η απάντηση που επικράτησε σ’ αυτό αντιφάσκει με τις απαντήσεις για τον χαρακτήρα της κίνησης που προαναφέραμε. Βέβαια υπάρχει το ενδεχόμενο όσοι απάντησαν να θεωρούν ότι έπρεπε να έχει σχέση με άλλα κινήματα και δεν έχει (ή δεν το γνωρίζουν οι ίδιοι). Επίσης όσοι απάντησαν «όχι» σ’ αυτό το ερώτημα ίσως ήθελαν «να είναι καλοί μαζί μας», αναγνωρίζοντας την ανεξαρτησία της κίνησής μας μακριά από «κακές» επιρροές. Θα ήταν χρήσιμο να ακουστούν και άλλες απόψεις σχετικά.
Αν θέλαμε να συνοψίσουμε τις απαντήσεις θα μπορούσαμε να διατυπώσουμε σχηματικά τις δύο πιο κάτω (ίσως και μερικώς αλληλοαντικρουόμενες) κατηγορίες συμπερασμάτων:
- Είναι αναγκαίο να υπάρχει ως αυτοοργανωμένη οντότητα το κίνημα «Χωρίς μεσάζοντες», με αντιιεραρχική και ευρύτατα συλλογική δομή, μακριά από οποιεσδήποτε εξαρτήσεις, να ασχολείται και με άλλα θέματα (πέρα από τις απευθείας διαθέσεις) και εκφράζουμε τη θέλησή μας να συμμετέχουμε ενεργά σ’ αυτό με σκοπό την οικοδόμηση μιας άλλης κοινωνικής νοοτροπίας και τη συνεργασία μεταξύ των ανθρώπων.
- Είναι αναγκαίο να υπάρχει ως αυτοοργανωμένη οντότητα το κίνημα «Χωρίς μεσάζοντες», με αντιιεραρχική και ευρύτατα συλλογική δομή, μακριά από οποιεσδήποτε εξαρτήσεις, να μην έχει σχέση με άλλα κινήματα και θεωρούμε σημαντικότερο αυτό να επιτυγχάνει χαμηλές τιμές στα προϊόντα.
Θεωρήστε την παραπάνω κατηγοριοποίηση ως ενδεικτική και ως αφορμή προβληματισμού παρά ως κατάληξη. Άλλωστε όπως αναφέραμε και στην αρχική ανακοίνωση σημαντικό ρόλο έπαιξε και η διατύπωση των ερωτημάτων. Η πραγματικότητα μπορεί να είναι πιο σύνθετη, όμως εμείς πρέπει να προχωράμε επιδιώκοντας τη μεγαλύτερη δυνατή συλλογικότητα στην πράξη και στην σκέψη και όπως σε προηγούμενη ανακοίνωση μας αναφέραμε:
«Ευελπιστούμε να ανοίξει ένας διάλογος για την βελτίωση της κίνησης και να "κεντρίσει" το ενδιαφέρον και άλλων εθελοντών για την εξέλιξή της. Επίσης να βοηθήσει τη συντονιστική ομάδα ώστε να κάνει τις κατάλληλες κινήσεις».
Παράλληλα με τον παραπάνω προβληματισμό και συζήτηση, από τη συντονιστική ομάδα έχει ήδη δρομολογηθεί η λειτουργία της δανειστικής βιβλιοθήκης (αναμένονται προτάσεις και συμμετοχή για τη διεύρυνσή της) και προτείνεται για συζήτηση στην επόμενη ανοιχτή συνέλευση η ανάληψη πρωτοβουλίας για συνεργασία με άλλες κινήσεις-ομίλους-συλλόγους της περιοχής μας με σκοπό την αλληλογνωριμία και το συντονισμό της δράσης για σημαντικά τοπικά προβλήματα.
Η συντονιστική ομάδα
(*) Ερωτήθηκαν (επιτόπου) 157 συμπολίτες μας, από τους 400 περίπου που ήρθαν να παραλάβουν τις παραγγελίες τους (παραδόθηκαν 450 αλλά κάποιοι παραλαμβάνουν και παραγγελίες άλλων). Από τους ερωτηθέντες οι 35 δεν απάντησαν (κυρίως λόγω βιασύνης) ενώ άλλοι 21 είχαν απαντήσει ηλεκτρονικά μέσω της φόρμας παραγγελιών.