Ανοιχτή Συνέλευση 13-10-2016

Σας προσκαλούμε την Πέμπτη 13 Οκτωβρίου 2016 και ώρα 8:00 μ.μ., στην Αίθουσα του Πολιτιστικού Κέντρου Δήμου Λαμιέων, οδός Λεωνίδου 9-11, στην δωδέκατη ανοιχτή συνέλευση της κίνησης

«ΚΑΣΤΡΟ Αλληλεγγύης - Χωρίς Μεσάζοντες ΛΑΜΙΑΣ».

1) Απολογισμός δράσεων Κίνησης και Πανελλαδικού Δικτύου - Ενημέρωση για τις εξελίξεις στο θεσμικό πλαίσιο.

2) Αναγκαιότητα ύπαρξης και εξέλιξη της κίνησης - Προτάσεις μελών για ενίσχυση και διάδοσή της.

3) Εγγραφή νέων εθελοντών - Εκλογή νέας συντονιστικής ομάδας - Καταμερισμός εργασιών μελών (Η τακτική ανανέωση της συντονιστικής ομάδας είναι μία από τις αρχές της κίνησης).

Προσκαλούμε στη συνέλευση όλους ανεξαιρέτως τους συμπολίτες μας που έχουν συμμετάσχει ή θέλουν να συμμετέχουν ενεργά ως αγοραστές και εθελοντές καθώς και τους παραγωγούς που συνεργάστηκαν ή θέλουν να συνεργαστούν με την κίνηση.

Η μέχρι τώρα συμμετοχή στις διαθέσεις, καθώς και τα θετικά σχόλια γι’ αυτές, μας έδωσαν τη δύναμη (αλλά και μας υποχρέωσαν) να συνεχίσουμε. Υπήρξαν όμως φορές που οριακά (και με υπερπροσπάθεια) μπορέσαμε να φέρουμε σε πέρας τις δράσεις.

Καλούμε όλους όσους πιστεύουν ότι αυτή η προσπάθεια αξίζει τον κόπο, να τη στηρίξουν έμπρακτα με την ενεργό συμμετοχή τους. Χρειαζόμαστε τις απόψεις και τη συμμετοχή όλων, τόσο στο σχεδιασμό όσο και στην υλοποίηση των δράσεων.

Νομίζουμε ότι ήρθε η ώρα να ξανατεθούν όλα τα ζητήματα από την αρχή. Αν περισσότεροι δεν διαθέσουμε λίγο από το χρόνο μας δύσκολα θα διασφαλιστεί η συνέχιση της κίνησης.

Για την καλύτερη και ουσιαστική προετοιμασία της συνέλευσης, στείλτε τις προτάσεις σας στο  Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε. .  Ενημερώστε όσους νομίζετε ότι ενδιαφέρονται και δεν γνωρίζουν την κίνηση.

Ακολουθούν οι ανακοινώσεις που μοιράστηκαν στην 28η απευθείας διάθεση για ενημέρωση όλων:

Αγαπητοί συμπολίτες
, σήμερα πραγματοποιούμε την 28η απευθείας διάθεση προϊόντων στη Λαμία. Η εθελοντική κίνηση «Κάστρο Αλληλεγγύης» ξεκίνησε τον Απρίλιο του 2013, πορεύεται ακομμάτιστα, είναι μέλος του Πανελλαδικού Δικτύου Πρωτοβουλιών «Χωρίς Μεσάζοντες», υλοποιεί πολύπλευρες δράσεις αλληλεγγύης και στηρίζεται αποκλειστικά στην ενεργή συμμετοχή όλων μας.

Η διάθεση αυτή εντάσσεται στην κοινή πανελλαδική δράση του Οκτωβρίου που αποφασίσαμε οι πρωτοβουλίες πολιτών «Χωρίς Μεσάζοντες» από όλη την Ελλάδα στην 5η Πανελλαδική συνάντησή μας, με στόχο την ανάδειξη του προβλήματος, που δημιουργούν η ισχύουσα νομοθεσία (Νόμος 4264/2014) και η διαφαινόμενη κυβερνητική επίθεση μέσω νέου νόμου για «κατάργηση» του κινήματος «Χωρίς μεσάζοντες».

Οι πολύπλευρες δράσεις μας, που κάποιους «ενοχλούν», απαιτούν αγώνα με τη συνεργασία πολλών μαζί!

Όμως μέχρι τώρα, αυτή η απαίτηση δεν βρίσκει την πρέπουσα ανταπόκριση! Οι παραγωγοί, που θίγονται άμεσα από τους νόμους, δεν συσπειρώνονται. Η συμμετοχή εθελοντών στις δράσεις, είναι οριακή. Αλλά στο οργανωτικό μέρος είναι ελλιπής, αφήνοντας τη Συντονιστική Ομάδα με τα ίδια άτομα από την αρχή έως τώρα, με βραχύβια ανανέωση με νέα μέλη. Αυτό φέρνει κόπωση ανασταλτική για τη συνέχιση της προσπάθειάς μας.

Τώρα πάμε όχι σε νέα διάθεση, πάμε σε Συνέλευση για να αποφασίσουμε αν αξίζει να συνεχίσουμε και πως.

Δείτε στην άλλη πλευρά το κάλεσμα! Μόνο και με τη δική σας συμμετοχή θα μπορέσουμε να συνεχίσουμε!

Πανελλαδική δράση «Χωρίς μεσάζοντες»

Οι πρωτοβουλίες και οι κινήσεις πολιτών «Χωρίς Μεσάζοντες», από όλη την Ελλάδα, μετά από απόφαση της 5ης Πανελλαδικής συνάντησής μας, οργανώνουμε κοινή πανελλαδική δράση το πρώτο δεκαπενθήμερο του Οκτωβρίου,  με στόχο την ανάδειξη του προβλήματος, που δημιουργούν η ισχύουσα νομοθεσία (Ν.4264/2014) και η διαφαινόμενη κυβερνητική επίθεση για «κατάργηση» του κινήματος «Χωρίς μεσάζοντες».

Ζητάμε ομόφωνα:

• Την κατοχύρωση του δικαιώματος των παραγωγών να διαθέτουν ελεύθερα τα προϊόντα τους σε όλη την επικράτεια.
  • Την διαγραφή των προστίμων που έχουν επιβληθεί στους παραγωγούς οι οποίοι συμμετείχαν σε αγορές «Χωρίς Μεσάζοντες».
  • Την νομική θωράκιση των αγορών διάθεσης προϊόντων «Χωρίς μεσάζοντες».
  • Την διασφάλιση του δικαιώματος των καταναλωτών να προμηθεύονται ποιοτικά και φθηνά προϊόντα απευθείας από τους παραγωγούς της επιλογής τους.

Καλούμε τους πολίτες όλης της χώρας να στηρίξουν αυτή την κοινή πανελλαδική δράση.

Η προσπάθεια για τη στήριξη της πρωτογενούς παραγωγής και της κοινωνικής συνοχής στη χώρα μας, καθώς γίνεται όλο και πιο δύσκολη, χρειάζεται όλο και μεγαλύτερη συμμετοχή. Οι δράσεις «Χωρίς Μεσάζοντες» πρέπει να συνεχίσουν να υπάρχουν από τους ανθρώπους για τους ανθρώπους.

Δεν θα αφήσουμε να πάνε χαμένα τέσσερα χρόνια, εκατοντάδες δράσεις αλληλεγγύης και η κινητοποίηση χιλιάδων πολιτών. Το κίνημα «Χωρίς Μεσάζοντες», το οποίο ανακούφισε χιλιάδες νοικοκυριά και παραγωγούς σε ολόκληρη τη χώρα, είναι πραγματικότητα και το μέλλον του είναι ανοιχτό. Είναι μια άλλη αντίληψη που πείθει πως υπάρχει εναλλακτική.

Στην πανελλαδική δράση συμμετέχουν οι παρακάτω πρωτοβουλίες πολιτών:

Το Σάββατο 1/10

ΠΟΛΙΤΕΣ ΤΟΥ ΒΥΡΩΝΑ (Βύρωνας)

ΚΙΝΗΜΑ ΕΘΕΛΟΝΤΩΝ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ (Αργυρούπολη - Ελληνικό)

Την Κυριακή 2/10

ΧΩΡΙΟ ΠΑΡΑΓΩΓΩΝ (Βύρωνας)

ΛΙΜΑΝΙ ΤΗΣ ΑΓΩΝΙΑΣ (Πειραιάς)

ΣΠΑΜΕ ΤΟΥΣ ΜΕΣΑΖΟΝΤΕΣ (Πετρούπολη)

Το Σάββατο 8/10

ΔΙΚΤΥΟ «ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ» (Τρίκαλα)

ΟΜΑΔΑ ΠΑΡΑΚΑΜΨΗΣ ΜΕΣΑΖΟΝΤΩΝ (Κέρκυρα)

ΚΑΣΤΡΟ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ - ΧΩΡΙΣ ΜΕΣΑΖΟΝΤΕΣ (Λαμία)

ΕΘΕΛΟΝΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΔΡΑΣΗΣ Ν. ΠΙΕΡΙΑΣ «Ο ΤΟΠΟΣ ΜΟΥ» (Κατερίνη)

Την Κυριακή 9/10

ΜΑΖΙ ΝΑ ΤΑ ΦΑΜΕ (Χαλάνδρι)

Το Σάββατο 15/10

ΕΝΕΡΓΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ ΛΑΡΙΣΑΣ (Λάρισα)

ΑΝΩΣΗ ΕΘΕΛΟΝΤΕΣ ΒΟΛΟΥ (Βόλος)

ΤΑ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Το τελευταίο διάστημα έχουν δει το φως της δημοσιότητας πληροφορίες για επικείμενη «τακτοποίηση» των αγορών «Χωρίς μεσάζοντες». Αυτό που στην ουσία σχεδιάζεται είναι μια τροποποίηση στον Νόμο 4264/2014 της προηγούμενης κυβέρνησης.

Είναι ο νόμος με τον οποίο καταργήθηκαν οι άδειες παραγωγών για το υπαίθριο εμπόριο, ο νόμος με τον οποίο επιβλήθηκαν πρόστιμα σε παραγωγούς, που συμμετείχαν σε αγορές «Χωρίς μεσάζοντες» αλλά και σε άλλους.

Οι αγορές «Χωρίς μεσάζοντες», όπως έχετε διαπιστώσει, δεν είναι υπαίθριο εμπόριο αλλά ένας χώρος συνάντησης παραγωγών και καταναλωτών. Ένας χώρος όπου παραδίδονται οι ηλεκτρονικές ή τηλεφωνικές παραγγελίες που έχουν προηγηθεί.

Όμως εμείς ζητάμε την επαναφορά της άδειας υπαιθρίου εμπορίου, σε όλους τους παραγωγούς που επιθυμούν και έχουν τις προϋποθέσεις, τόσο για την προστασία τους από τα πρόστιμα αλλά και γιατί είναι αναφαίρετο δικαιώμά τους η απευθείας διάθεση προϊόντων.

Η σημερινή κυβέρνηση ως αντιπολίτευση διαφωνούσε με τις διατάξεις του Ν. 4264/14, σήμερα θέλει να τον κάνει χειρότερο. Προσπαθεί να ωραιοποιήσει τις προθέσεις της λέγοντας ότι θα δημιουργήσει τις «αγορές καταναλωτών», που σκοπεύει όμως να αναθέσει στους δήμους.

Ένα ακόμη «νομικό οπλοστάσιο» για βροχή από πρόστιμα. Ένα ακόμη εμπόδιο στις πρωτοβουλίες των πολιτών. Λέμε στην κυβέρνηση: αφού δεν μπορείτε (ή δεν θέλετε) να κάνετε κάτι θετικό για τον παραγωγό και τον καταναλώτη τουλάχιστον μην κάνετε τα πράγματα χειρότερα, μην βάζετε κι άλλα εμπόδια στην πρωτογενή παραγωγή.